A klubunkban sportoló Oláh Gábor esete is példa lehet arra, hogy bizony többféle módon is értékesen lehet kapcsolódni a sport világához, hogy érdemes több lábon állni, nyitottnak lenni, és a kínálkozó lehetőségeket megragadni. Rövid interjú középiskolás játékosunkkal, akivel egyre többször találkozhatunk a partvonal mellett is.
– Hogyan jött az ötlet, hogy a bíráskodással kezdj el foglalkozni?
– Lassan egy éve már annak, hogy elkezdtem ismerkedni játékvezetéssel. Akkor hosszabb ideje sérüléssel bajlódtam, edzeni sem tudtam, ugyanakkor szerettem volna kapcsolatban maradni a labdarúgással. A BUSC támogatatott ebben a helyzetben, közös döntésünk után jelentkeztem a bírói képzésre Veszprémbe.
– Milyen céljaid vannak a játékvezetéssel?
– Először is szeretnék minél több tapasztalatot szerezni és ezáltal fejlődni. Távolabbi elképzelésem, hogy bekerülhessek a sportszövetség tehetségondozó programjába.
– Van-e példaképed a sípmesterek között?
– Pierluigi Collina, aki a minden idők egyik legelismertebb és legnagyobb tekintélyű játékvezetője. Aktív bíróként világbajnoki, Bajnokok Ligája és olimpiai döntőt is vezetett, mindez nagyon inspiráló számomra is.
– Milyen tapasztalatokat szereztél eddig?
– Egyelőre asszisztensi feladatokkal bíztak meg, ám ez teljesen normális egy kezdő játékvezető életében. Idő, rutin és megszerzett tudás is kell ahhoz, hogy feljebb és feljebb tudjak lépni a ranglétrán. Közreműködtem eddig a megyei felnőtt bajnokságokban, utánpótlás szinten pedig már a kiemelt versenyeken is. Számomra következő lépcsőfok az lehet, amikor játékvezetői feladatokat is kapok. Mindent megteszek azért, hogy ez mihamarabb megtörténhessen!
– Kinek ajánlanád ezt a pályát?
– A fiataloktól az idősekig, igazából mindenkinek. Rengeteg módon és szerepben lehet tenni a futball fejlődéséért, játékvezetőként is. Egy kimondottan támogató közeget ismertem meg a megyei bírói közösségben, az idősebb társaim, kollégáim rengeteget segítenek, hogy magam is jobb lehessek hétről-hétre.

(BUSC Média)