Tavaly nyár óta a BUSC fiatal teniszezőivel dolgozik Szigeti Csongor atlétika edző. A veszprémi utánpótláskorú atlétákkal és kézilabdásokkal is edző szakember maga is versenyző még: 100 méteren a legjobbját (10.75) tavaly nyáron futotta. Csongor hetente háromszor tart „futóedzéseket” a füredi teniszezőknek. Tapasztalatairól kérdeztük.

– Gyakorló sprinterként, valamint atlétikai és kézilabdás erőnléti edzőként hogyan kerültél kapcsolatba a füredi teniszesekkel?

– 2020 júniusában Németh Gergely, a Tenisz Műhely edzője keresett meg azzal a kérdéssel, hogy lenne-e kedvem atlétika edzőként segíteni a BUSC tenisz szakosztályának munkáját. Örömmel fogadtam el a felkérést, és izgatottan vártam a közös munkát, mely egyben kihívást is jelentett számomra, mert eddig még nem foglalkoztam teniszezőkkel.

– Mit gondolsz, mennyire fontos a teniszben az ilyen jellegű képzés?

– Véleményem szerint elengedhetetlen a sokoldalú képzés bármilyen sportágról is legyen szó.  Az atlétika az egyik legoptimálisabb ebből a szempontból, hiszen minden sportnak az alapja, mert tartalmazza az összes természetes mozgásformát. Külön öröm a számomra, hogy egyre több sportág számára ugyanolyan fontos az atletikus képességfejlesztés, mint a saját sportja. Stabil alapokra lehet minőségben építkezni. Teniszezők esetében különösen kell figyelnem arra hogy az edzés tartalmazzon agilitási feladatokat is,melyek döntéshozatalra kényszerítik a sportolót.

– Milyen tapasztalatokat szereztél az ifjú teniszesek között? Mennyit fejlődtek a gyerekek az elmúlt közel egy évben, amióta velük dolgozol?

– Érdekes volt megtapasztalni a munkát egy olyan csoportban, melyben különböző korosztályú és edzettségi szinten levő sportolók vannak. Egyszerre kell együttes, de mégis személyre szabott munkát végezni.  Az elmúlt közel egy év munkájának köszönhetően a gyerekek sokat fejlődtek. Ez a fejlődés látványos és a mérési eredmények is ezt bizonyítják. A szorgalmas munka eredményességben fizetődik ki a teniszpályán.  Az edzések jó hangulatban telnek, jó a kapcsolat a szülőkkel és a gyerekekkel egyaránt.

– Nem jött meg a kedved a teniszhez?

– A gyerekek hívására párszor csatlakoztam az edzések utáni ütögetésekhez. Ott ők tanítottak engem, amit nagyon élveztem. Amikor lehetőségem nyílik rá, mindig szívesen csatlakozom.

(BUSC Média)