Korosztályos edzések, tesztmérkőzések, gyerektáborok: az elmúlt hetekben, kis túlzással, nincs olyan napszak, hogy ne pattogna a labda a BUSC arácsi sportpályáin. A nyári időszak a 2021/2022-es évad kezdetét is jelenti, amelynek apropóján az egyesület elnökével, Makó Istvánnal beszélgettünk.

Az U 14-es csapat edzőmeccsén vagyunk jelenleg, a játékosok és a stábtagok között is vannak új arcok…

A korosztályos váltások természetesek egy utánpótlás-nevelő klub életében, legyen szó bármely sportágról. A futball szakágunk gyökeres átalakuláson esik át a következő hónapokban, amelynek része az is, hogy új versenyrendszerekben, korcsoportokban méretjük meg magunkat, hogy a mindennapi szakmai munkánkban erőteljesebb fókuszba kerül a tehetséggondozás és a kiválasztás. Ez a folyamat magával hozza az emberi erőforrásainkban történő változásokat is: edző kollégák, sportolók távoznak és érkeznek egyesületünkhöz. A labdarúgó szövetség az elmúlt másfél évben akkreditálta a tagszervezetei közé tartozó, utánpótlás-neveléssel foglalkozó klubokat. Az MLSZ szakértői számos kritérium alapján vizsgálták és állítottak fel új struktúrát az országban működő több ezer, kisebb-nagyobb egyesület tekintetében. Az auditot követően a BUSC abba 94 klubot magába foglaló csoportba került, amelyek fontos szakmai feladatot látnak el az országot lefedő, megyei és régiós utánpótlásképző központok hálózatának, körzetvezető tagjaként.

Mik lesznek a jövőben a BUSC leglényegesebb körzeti feladatai?

Összefoglalva, a labdarúgó szövetség célja, hogy már az óvodás kortól biztosított legyen a magas minőségű szakmai és kiválasztó munka, a tehetségek felfelé áramoltatása a grassroots szinttől egészen az akadémiákig. Ennek elérésére, a meglévő akadémiákhoz és tehetségközpontokhoz kapcsolódva, létrejöttek a jellemzően 10-12 egyesületet integráló, területi alapon működő körzetközpontok is. Ezzel – a szövetség tervei szerint-, a legmagasabban pozícionált akadémia munkát támogató kiválasztási rendszer is hatékonyabban működhet a jövőben. A gyakorlatban a BUSC feladata a körzetébe tartozó tehetségek felkutatása és gondozása lesz. Mindez természetesen nem jár az eddigi arculatunk elvesztésével, vagy alapcéljaink feladásával.

Július elejétől immár felnőtt csapattal is rendelkezik a klub, amely augusztustól a megyei bajnokság II. osztályában versenyez. Miért foglalkoztat egy utánpótlás-nevelő egyesület felnőtteket?

Ha a játékosaink korösszetételét vizsgáljuk, ez az együttesünk szinte egy csikócsapatnak felel meg. Kettős célt szeretnénk megvalósítani az felkészítésükkel, versenyeztetésükkel. Sportszakmai célkitűzés a legtehetségesebb utánpótláskorú fiataljaink mielőbbi felnőtt futballba történő integrálása. Erre nagyszerű lehetőséget kínál a saját gárdánk. Hasonló modellben dolgozik egyébként a székesfehérvári Főnix FC, amely a magyar futball legnagyobb ígéretének tartott Szoboszlai Dominik nevelőegyesülete is. Másfelől a grassroots labdarúgás ténylegesen is egy fontos közösségépítő, -szervező intézmény. Miért is van ez így? Tavasszal a BUSC első évfolyamainak mára huszonéves fiataljai kerestek meg azzal az ötlettel, hogy lenne-e kapacitásunk egy felnőtt csapat foglalkoztatására. Úgy érzem, mindez kihívás és egy lényeges visszacsatolás is számunkra, a szakmai fejlődés mellett legalább ilyen mértékben szükséges foglalkoznunk azzal, hogy a helyi közösségbe ágyazva tudjunk működni. A csapat túlnyomó része megfordult korábban a gyerek vagy ifjúsági csapatainkban, Balatonfüredhez és Veszprém megyéhez kötődik. Ezzel a modellel a füredi labdarúgás, saját utánpótlásra építkező, korábbi hagyományai előtt is tisztelegni szeretnénk. Július második hetében Gyimesi László és id. Makó István 16 fővel és az ifjúsági korú labdarúgóinkkal kezdte meg a felkészülést az idényre.

Hamár az edzők… Milyen változások történtek a felkészítők körében a nyáron?

Palkovics István és Tóth Vince az élvonalbeli MOL Fehérvár FC-hez távozott. Fiatal, rátermett szakemberek, hálásak vagyunk mindazért, amit a BUSC-ért tettek az elmúlt években, sikereket kívánunk számukra pályafutásuk új szakaszában! A stábunkhoz csatlakozik a női labdarúgásban már bizonyító Lengyel Alma, ő Bozsik-korosztályok munkáját segíti a jövőben. Kiss Miklós rutinos pedagógus, edző, Hajdú-Bihar megyéből költözik a családjával Balatonfüredre, ő az U 13-as csapatunknál kap szerepet az ősztől. A körzetközponti szerepvállalásunk belső változásokkal is jár: Laurinyecz Ákos szakmai koordinátorként, Takács László sportszervezőként is tevékenykedik az új idényben.

Mit tart az előző évad legfontosabb eredményeinek?

Egy kicsit távolabbról kezdenék… A koronavírus-járvány hatásai a BUSC-t sem kerülték el. Az elmúlt időszakban többen azért dolgoztunk a háttérben, hogy a csökkenő bevételeink mellett is stabil maradjon az egyesület gazdálkodása. Bár amatőr szervezet vagyunk, így a kollégáink legjelentősebb része valamilyen civil munka mellett segíti a szakágainkat, senkit sem kellett véglegesen elengednünk, jelenleg mindenki dolgozik, az úszásoktatókon keresztül a labdarúgó edzőkig, valamint a létesítmény-üzemeltetőkig. És ami talán ennél is lényegesebb: a gyerekek is újra részt vehetnek a különböző aktivitásokon, foglalkozásokon. A pandémia egyik legfontosabb tanulsága, hogy semmilyen, még egy olyan közösségi célokat megvalósítani kívánó sportszervezet, mint a BUSC sem kerülheti a gazdasági szemléletű menedzsment tevékenységet, amelynek hiányában képtelenség lesz fenntarthatóan működni a jövőben. Mi mindezekhez szeretnénk csatolni azokat az erőforrásainkat, tapasztalatainkat, melyekkel az egyesületünk egy igazi, értékeket előállítani képes multisport közösség lehet a jövőben is.

Miként nevesítené ezeket az értékeket?

Ezt a legszemléletesebben talán az egyik labdarúgó edzői megbeszélésen fogalmazták meg a kollégáim, akik maguknak is rendszeresen felteszik azt a kérdést, hogy mi is az a legkézzelfoghatóbb visszacsatolás, ami alapján azt mondhatjuk, hogy bizony elvégeztük azt a munkát, amire vállalkoztunk. Erre számos releváns, a sport, az egészséges versengés alapszemléletének megfeleltethető válasz adható, társaim mégis azt emelték ki, hogy ők attól lennének a legboldogabbak, ha a csapatukban játszó gyerekek évek múlva, felnőttként is rájuk köszönnének azt utcán. A mi víziónk szerint a BUSC egy emberi léptékű, családias, befogadó közösség, ami egyfajta híd szerepet tölt be az utánpótlás-nevelésben. Feladatunknak tekintjük sportágaink bázisainak bővítését, ami mellett a tehetségek kiválasztására is hangsúlyt helyezünk. A szerény, állhatatos munkában hiszünk. Ezáltal akár egyfajta beszállítói lehetünk a későbbi élsportnak, ehhez – sportolóink és az őket támogató családjaik mellett –, jó minőségű munkát végezve, rengeteget tesznek hozzá az edzőink már most is. Pfaff Péter munkájának is köszönhetően, a nyár folyamán az élvonalbeli kaposvári vízilabda egyesülethez kerültek a Magyar testvérek, a BUSC-hez néhány hete csatlakozó Wacha Gergely személye, felkészültsége számunkra garancia arra, hogy a későbbiekben – Török Ábel mellett – újabb füredi teniszezők szerepeljenek kiemelkedően, és, Ábelhez hasonlóan, az utánpótlás válogatottak közelébe érhessenek. A Gönczöl László vezette U 12-es kosárlabda csapatunk az országos bajnokságban, élvonalbeli csapatokkal is felvéve a versenyt, derekasan helytállt az előző szezonban. Több labdarúgónk került az akadémiai rendszerbe vagy mutatkozott be az NB-s felnőtt csapatban az elmúlt években, a legtehetségesebb játékosainkat az egyik legnagyobb múltú nevelő klub, a Budapest Honvéd figyeli és teszteli folyamatosan. Kovácsfi Barna az ország legjobb teqballosai között van, ami mellett edzőként és sportszervezőként is kiveszi a részét a BUSC mindennapjaiból. Barna koordinálásával az augusztus 20-i hosszú hétvégén nemzetközi tornát rendez egyesületünk a városi sportcsarnokban. A challenger kupára hét ország, több mint ötven versenyzője nevezett a határidőig. Mindezek lényeges, és éppen ezért megfelelően kezelendő visszacsatolások számunkra, amikből sportolóként, felkészítőként, szülőként és természetesen a menedzsment tagjaként is plusz motivációt meríthetünk a 2021/2022-es szezon kezdetén.

(BUSC Média)