Az U 12-és U 13-as korcsoportjaink felkészítéséért  Kovács Viktor – vezetőedző, Radács Bálint – asszisztens edző, valamint Gujdár Sándor kapusedző felel a 2022/2023-as idényben. A csoportok elmúlt félévi munkájáról, versenyeztetéséről a BUSC-hez a nyári időszakban érkezett Kovács Viktorral beszélgettünk.

– Július második hetén kezdtük el a közös munkát a játékosokkal. Induláskor 26 mezőnyjátékos és 2 kapus alkotta a keretet. Heti három edzésünk van, plusz egy külön edzés a kapusoknak. Játékosaink a Regionális U12, Regionális U13 és Megyei U13-as bajnokságban bizonyíthatnak hétről hétre – kezdte el beszámolóját a BUSC fiatal szakembere.

Az idényre vonatkozó képzési céljaink illeszkednek az mind az egyesület, mind a labdarúgó szövetség utánpótlás szakmai stratégiájába. Legfontosabb feladatunk a játékérettség kialakítása, a különböző játékelemek és helyzetek oktatása, valamint alkalmazása, amellett, hogy minél több versenyszituációban mérethessék meg magukat és szerezhessenek tapasztalatot a korosztályaink. Mindezek mellett – a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva – technikai, mozgáskoordinációt fejlesztő munkát is végzünk a játékosainkkal, célunk a fiúk összpontosítási képességének előmozdítása, a közösséghez való tartozás erősítése, vagy a  stresszhelyzetek kezelése, belső motiváció kialakítása és fenntartása, szabályok közös kialakítása és betartása – ismertette az évad leglényegesebb tanítási és nevelési feladatait Kovács Viktor.

A stáb tagjai beszámoltak arról is, hogy Dósa Dávid, Szabó Máté és Meggyesi Bence bemutatkoztak az U14-es bajnokságban, az idősebbek között. A 2011-esek közül pedig Antal Márk, Mitru Mór, Keszler István, Novák Bence, Horváth Zoltán, Holzgethán Huba és Haas Bendegúz debütált az U 13-as együttesünkben. A felfelé áramoltatás természetesen a fiatalabbakra is igaz: a klub U11-es csapatából négy fiatal tehetség lehetőséghez jutott az ősz folyamán a Regionális U12-es bajnokságban. Teljesítményükre nem lehetett panasz. Vancsura Vajk, Andabaka Milán, Fülöp Ádám és Zugor Bálint teljesítményét egyaránt elismerés illeti, a szakmai stáb tervei szerint ők  még több szerephez fognak jutni tavasszal az U12-es csapatnál.

Kovács Viktoréknak számos tervük van a tavaszra, amiket a civileben pedagógusként dolgozó kollégánk foglalt össze oldalunknak:

– a gyerekek labdás technikai képességeit tovább kell fejlesztenünk, hiszen minél technikásabb egy játékos, annál több megoldási lehetősége van egy adott játékszituációban. Szeretnénk taktikailag még szervezettebbé, tudatosabbá válni a játék minden alapfázisában. A kondicionális képességek előmozdítása továbbra is kiemelt szempont lesz, azon belül is a robbanékonyság és mozgás, mozdulat gyorsaság fejlesztése. Továbbá kulcsfontosságúnak tartjuk a játékosok hatékony mentális felkészítését is, kiemelve a mérkőzéseken való koncentrációjukat.

(BUSC Média)