A statisztikák szerint évente 20 ezernél is többen halnak meg hazánkban hirtelen szívhalál következményeként. Egy sportolói közegben, már egészen fiatal kortól fontos lenne tisztában lenni az alapszintű, szakszerű újraélesztéssel. Dr. Tislér Géza az idei évben fejezte be tanulmányait a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, az ősz második felétől pedig gyermekorvosként kezdi meg hivatását Budapesten. Géza, emellett, az elmúlt években felnőtt csapatunkat is erősítette. Szeptember utolsó hetében pedig középiskolásainknak és edzőinknek tartott egy interaktív foglalkozást újraélesztési ismeretekből.
– Az egyik leglényegesebb, amely életmentő lehet az ilyen helyzetekben, hogy fel tudjuk ismerni a keringés összeomlását, s egy ilyen helyzet esetén rutinszerű legyen bármelyikünk számára, miként is kell újraélesztést végezni. A hirtelen szívhalált elkerülni csak úgy lehet esélyünk, amennyiben valaki azonnal meg tudja kezdeni a keringés fenntartását a mellkas nyomásával. A legkritikusabb időszak az első öt perc, ha ezen intervallum alatt tudjuk megkezdeni a megfelelő újraélesztést, a túlési esélyünk a többszörösére is megnőhet – mondta el előadásában a fiatal szakember.
– Félelmeink okán és a szükséges tudásunk hiányában, a legtöbb esetben meg sem próbálunk beavatkozni, ha baj van. A többi mellett, az előzők okán is fontosnak tartjuk azt, hogy az alapvető sportkultúránk része legyen az a tudás, amivel az ilyen helyzetekben közbe tudunk lépni. Szerencsések vagyunk, mert a sporttelepünkön rendelkezünk egy automata defibrillátorral. Ugyanakkor azt is fontosnak tartjuk, hogy kollégáink és a nálunk sportoló fiatalok tisztában legyenek azzal, hogy miként is használhatják ezt az eszközt. Gézának hálásak vagyunk a segítségéért, és abban is bízunk, hogy az ő életpályája labdarúgóinkat is inspirálja a jövőben – nyilatkozott oldalunknak Makó István, a BUSC ügyvezetője.

(BUSC Média)